
 

2018 Adams/Wells County Koufax  

League Rules 14U 
 

1) This is a 13U/14U League with exception of 2023 graduates that are 15 years old and in 8th grade 

only. Freshmen 14yr olds are authorized to play so long as they fall in line with the rules of the 

IHSAA in regards to player eligibility. 

2) IHSAA rules will apply in cases where the following league rules do not cover a specific instance 

or rule. 

3) Balks – For the first 2 weeks, each pitcher will get one warning, per game, for a balk. After the 2 

weeks are over, all balks will be called. 

4) For player safety, 14U and 15U players may only use a drop 3 (-3) through drop 5 (-5).  A 13U 

player is permitted to use a drop 3 (-3) through drop 10 (-10).   Barrel size is 2 ¼ or 2 5/8.  A 

coach may request a bat check to the home plate umpire if the bat being used is in question.  

Question must be asked after the batter has stepped into the box and before the next batter 

steps in the box.  If player uses the wrong size bat; that player will be called out. *Change*- All 

bats MUST be BBCOR or USA Bats certified with the sticker on the bat. 

5) There is no must slide rule, however, intentionally lowering the shoulder on any fielder in a 

manner that may cause injury, is subject to umpire interpretation and may lead to ejection from 

the game. Head first slides are allowed, however it is HIGHLY recommended that players should 

be taught how to slide head first in a “safe” manner. 

6) Metal spikes are allowed. 

7) Single games shall consist of 7 innings, however; 5 innings shall constitute a legal game in the 

event of weather or unforeseen circumstances. Run rule in effect- 15 after 4 (3 ½ if home team 

is ahead), or 10 after 5 (4 ½ if home team is ahead).  

8) Start time for games is 6:00 p.m.   There is a 2 hour and 30 minute time limit is in place for these 

games.  No new innings shall be started after the 2 hours and 30 minutes.  The umpire has the 

official time and will notify coaches if the time limit is approaching. 

9) Infield practice will begin 30 minutes prior to game time – visiting team first. Infield practice will 

last no longer than 15 minutes for each team.  

10) There are no tie games. All games must be played to a decision.  

11) A team will have two minutes after its third offensive out to put the ball into play on defense. 

The opposing team will have the same two minutes in order to present a batter to home plate. 

Continuing pitchers will be allowed five warm-up pitches between innings. New pitchers will be 

allowed eight warm-up pitches.  

12) There is no must play rule. Coaches should consider fair playing time for each player on the 

roster.  

13) A team may declare at the time that lineups are exchanged prior to the start of play that any 

batting order position (i.e. 9, 10, 11, etc) can be occupied by (2) players in each such batting 

position.  That is, 9A/9B, 10, 11A/11B, 12.  The first time that position 9 gets an at bat, 9A would 



hit and the next time this slot hits, 9B would be up.  Then 9A hits the 3rd time this spot in the 

order comes up, and so on, alternating between these two players throughout the game.  Once 

a team declares the use of this A/B system, it must continue using it for the remainder of the 

game.  Hitters in the A/B position may be pinch hit for, just as any other player.  In the event 

that an injury occurs and the injured player leaves the game, he may not return to the game.  

Injured players will not be considered as an out. 

 

14) If a team declares at the time that lineups are exchanged that all players are listed in the 

offensive lineup through the  A/B hitting positons,that team shall have unlimited defensive 

substitutions and those changes need not be reported to the scorekeeper of the opposing team.  

The only changes needing to be reported would be those that involve the changing of pitchers. 

15) Players may re-enter the game once into the same batting order in which they left. 

16) All pitchers must follow the IHSAA pitch count rules as agreed upon by the league rules meeting. 

A week is constituted as Monday through Sunday. A starting pitcher removed from the mound 

(and a replacement pitcher delivers a legal pitch) may not return as a pitcher for the remainder 

of the game. Pitching distance shall be 54’ from the pitching rubber to home plate.  15 year old 

pitchers that are in 8th grade may pitch only 1 inning per game within the first 3 innings of each 

game. Teams with multiple 15yr old pitchers are not permitted to pitch more than 1 of those 

players per game. See the modified pitch count rules table below: 

0-35 pitches   0 day rest 

36-60 pitches   1 day rest 

61-80 pitches  2 day rest 

81-100 pitches  3 day rest 

Pitchers delivering the 100th pitch during an At Bat are permitted to finish that batter, but are 

not permitted to pitch to the next batter.  This rule is the same for 35, 60 and 80 pitches. For the 

purposes of rest days, any pitcher who ends the respective count in the middle of an At Bat, the 

rest days will be followed for that pitcher. (i.e. pitcher throws pitch #80 in the middle of an At 

Bat, however he finishes the At Bat on pitch #84 would be required to follow the mandatory 2 

day rest period.)  

17) ***Rule Redacted***- If in a week a team plays more than 3 games, 13U and 14U pitchers 

receive 3 additional innings. 

18) Filling the roster may be accomplished through call ups from the 12 year old division local house 

league only. No lateral movement of players from one koufax team to another is acceptable.  

Players being brought up may be “travel ball” players, however they are required to be an active 

player in that teams local 12U house league.   

19) A team must field a minimum of 8 players to start a game. Teams not fielding a sufficient 

number of players shall be given 10 minute grace period before the game is forfeited. If a game 

is started with 8 players and an injury occurs after 5 full innings (or 4 ½ if home team is ahead), 



the game will be complete. If a game is started with 8 players and an injury occurs before 5 full 

innings (or 4 ½ if home team ahead), the game will be rescheduled and started where the game 

was suspended with same number of players.  

20) If a manager goes to the mound to visit a pitcher more than once in an inning or more than 

three times to visit the same pitcher in a game, he must be pulled.  

21) A courtesy runner may be used for the catcher when there are 2 outs.  The courtesy runner 

must be the last person to make an out. 

22) Only one manager, two coaches, a scorekeeper and participating players are to be allowed in 

the dugout or on the field of play.  

23) In a rain-out situation the home team is responsible to consult with the opposing team to re-

schedule the game. The home team must call the opposing manager or the league director 

ASAP. The home team must play the team they are scheduled to play in accordance to the 

original Koufax schedule. The home team has 48 hours to re-schedule the rain-out game and 

must be played within two weeks. The home team will offer the opposing team 2 optional dates 

for re-schedule. If the home team fails to offer, the home team will forfeit and count as a loss in 

the standings. If the opposing team fails to agree to one of the two options, then the opposing 

team forfeits the game (School functions and known NO PLAY dates are an exception). In 

regards to a forfeit due to non-scheduling of makeup games, the only way a forfeit will be 

counted is if a team is able to provide written correspondence that they attempted to re-

schedule the game. Written correspondence will count as an email or text thread. 

24) The home team keeps the official scorebook and will provide the score of the game to Ryan Crist 

email to : kevin.r.crist@gmail.com 

25) No tobacco, alcohol, or illegal drugs will be allowed in the dugout or on the field of play or in the 

ball park. 

26) Managers and coaches will be responsible for the conduct of themselves, their players, and 

applicable parents and fans. No taunting of opposing players by coaches or players or parents. 

Harassment of umpires also will not be tolerated. This league exists for the kids who play, not 

for adult amusement.  

27) If a player or manager is ejected from the game for any reason, they shall sit out the next league 

or tournament game. Umpires are to notify the Board of league coaches.  

28) Any protest must be made in writing within 24 hours of the incident to the Board of league 

coaches. The protest committee shall consist of league coaches that are not involved in the 

specific game in question.  There must be an uneven number of coaches on the hearing board. 

The board must also consist of 7 or 9 coaches so as to represent at least half of the league. The 

protest must also be made verbally with the home plate umpire at the time of incident before 

play resumes.  

29) Home team will supply 2 new game balls.  

30) Tie breakers shall be: 1- winning percentage. 2- head to head record. 3- point differential. If still 

tied, flip of a coin shall determine placement.  

31) If an umpire misses a rule book call during a game, the 2 umpires should get together to discuss 

the issue, so the right call will be made. Coaches should appropriately approach the home 

umpire, asking for timeout when they have a question on a rule book call.  



32) Any change, adjustment, addition to the current rules must go before the board. No rule change 

or any adjustment to the current rules shall take place by the coaches before the season begins 

or during any game, unless they are brought to the board for discussion.  

 

These rules were approved by representatives from Adams Central, Berne, Bluffton, Decatur, South 

Adams, Southern Wells and Ossian on March12th, 2019. 


